Farvel til nattoget

posted in: Uncategorized | 0

Efter 110 år er det nu definitivt slut med nattog i Danmark. Det sidste af slagsen “Aurora”/”Borealis”, CNL 472/473 Basel-København kørte for sidste gang den 3.november 2014. 

Dermed sluttede også muligheden for at se de resterende 6 lokomotiver litra EA i ordinær trafik i Sønderjylland, og det berømte “Padborg-manøver”, bortrangeringen af en EA som er havnet under “tysk strøm” i Padborg, er dermed også fortid.

EA 3022 er her netop standset i Padborg under 15Kv/16,6Hz med en af de sidtse CNL 473 på krogen. Køf 290 bliver koblet på for at trække EA’en væk fra stammen og rangere den til den nordlige del af stationen, hvor der er 25Kv/50Hz i kørelednngen.


Forbi er muligheden for at gå ombord i “Karlsvognen” og lægge sig til at sove mens toget ruller gennem Tyskland.

På sin allersidste tur med passagerer til København om morgenen den 3. november havde lokofører Henrik B.S. sørget for flag på EA’en, som her er fanget da toget passerer Lillebæltsbroen. Vognenen blev senere samme dag kørt tomt tilbage til Padborg, og derfra formentlig videre til Hamburg-Langenfelde. EA’en returnerede dagen efter solo til København. En æra er slut.