Under Berlins gader

posted in: Uncategorized | 0

Berlin har et meget velfungerende system af undergrundsbaner. Ganske fantastisk til at komme hurtigt rundt i byen med.

Nogle af stationerne er arkitektoniske mesterværker, hvorimod andre er mindre smukt. 

Her nogle billeder af de mere flotte – vi begynder med Jannowitzbrücke, som ligger på U8. I perioden 1961 til 1989 blev der ikke standset her – linien forløber under bydelen Mitte, på det tidspunkt hørende til Østerberlin, men linien startede og sluttede i den vestlige bydel – det gør den naturligvis stadig. Disse såkaldte spøgelsesstationer fandtes både på U6 og U8. Efter Genforeningen er de blevet pænt istandsat, og der standses naturligvis igen.

Den næste station jeg gerne vil vise er Alexanderplatz. Her krydser hele 3 linier: U2, U5 og U8. Især U5’s station er meget flot – rummeligt og højt til loftet. Stationen kan ses på film bl.a. i Flightplan med Jodie Foster fra 2005, og i Medina’s musikvideo Kl. 10 fra 2011. 

I 1927 opførte Karstadt et gigantisk varehus i 7 etager med to tårne på 11 etager på Hermannplatz i bydelen Neukölln. Undergrundsbanen blev her bygget omkring samtidig, og Karstadt fik derved en indgang til varehuset direkte fra stationens U8-perron.

Den imposante bygning blev ødelagt under krigen og i 1956 erstattet af en noget mere ydmyg 4-etagers bygning, som der forsat er adgang til direkte fra perronen.

Bag endevæggen som ses i den fjerne ende krydser U7 hen over U8.